Czym jest biały nalot na czekoladzie i skąd on się bierze?

Zmiana wyglądu czekolady może wzbudzić nasz niepokój, jednak czy słusznie obawiamy się białego nalotu? Biały nalot, który przypomina wyglądem pleśń…

Tort w stylu drip cake z makaronikami

Jak bezpiecznie przewieźć tort?

Jak bezpiecznie przewieźć tort? W podróży nie lada wyzwaniem jest przetransportowanie zakupionego tortu, zwłaszcza jeśli chcemy przemieszczać się na wiele…

sernik na zimno

Jak przechowywać ciasto

Dla wielu osób świeżość ciast ma olbrzymie znaczenie. Klienci często zastanawiają się przy składaniu zamówienia, czy konkretne ciasto dotrwa do…

Czym różni się śmietana od śmietanki?

Śmietana kwaśna to produkt otrzymywany ze śmietanki, która pochodzi z warstwy górnej odwirowanego mleka. Następnie śmietanka poddana jest procesowi fermentacji…

rogale półfrancuskie

Rogale półfrancuskie

Każda dobra cukiernia oferuje rogale półfrancuskie czy to nadziewane makiem i bakaliami – w wersji świętomarcińskiej, czy chociażby rogale półfrancuskie…

Zakalec

Zakalec

Zakalec – jak uniknąć kulinarnej wpadki Puszyste i pięknie wyrośnięte ciasto to duma każdego profesjonalnego cukiernika oraz gospodyni domowej, dla…

Cake pops

Cake pops

Jak zrobić Cake Popsy? Wyśmienity smak dań to tylko jeden z elementów składowych dobrej kuchni. Liczy się również prezencja poszczególnych…